Które formy do pieczenia wybrać?

Otrzymałaś od koleżanki świetny przepis na doskonałe ciasto, krok po kroku „trzymałaś się” przepisu i... porażka. Wyjmujesz z piekarnika niedopieczoną masę. Dociekasz, w którym miejscu zrobiłaś błąd. Nieprawidłowe proporcje? Temperatura składników? Następnie pojawia się w głowie myśl, że to niewłaściwa forma stała się powodem Twojego niepowodzenia. Owszem, z pełną odpowiedzialnością można powiedzieć, iż właściwa forma to połowa sukcesu. Musisz tylko rozważyć, który z proponowanych na rynku modeli będzie dla Ciebie najbardziej właściwy.

muffiny
Article wrote: Susanne Nilsson
Source: http://www.flickr.com
Formy silikonowe w momencie pojawienia się na rynku kulinarnym błyskawicznie wyparły blachy, naczynia ceramiczne albo szklane formy bowiem, wykazują większą wszechstronność tym samym mając więcej zastosowań. Silikonowe formy do pieczenia znajdą użytek w każdej kuchni i przy każdej okazji. Kiedy chcemy upiec tort urodzinowy wspaniale sprawdzi się tortownica silikonowa, ponieważ wypiek szybko i bez problemu odejdzie od formy, bez zmiany kształtu. Kiedy zamarzą się nam puszyste i rozpływające się w ustach babeczki, na które przepis przybył do nas z Ameryki, przydadzą się nam foremki na muffinki. Dzięki swym bajecznym i zabawnym kolorom pieczenie słodkości zamieni się w kulinarną przygodę.

Tradycjonalistki mogą pokusić się o formy z blachy. Najlepiej sprawdzą się w sytuacji kiedy mamy zamiar upiec większe ciasto. Z racji, że są stabilne mamy pewność, że ciasto będzie odpowiednio dopieczone. Proponujemy by kupując ten rodzaj formy warto pokusić się na tę z warstwą ochronną non-stick. Z takiej formy wypiek wyjmiemy bez problemu i bez uszkodzeń.

ciasto
Article wrote: Brian Eager
Source: http://www.flickr.com
Jeśli mówimy o formach z ceramiki, najlepiej jest zastosować je wtedy, kiedy upieczone ciasto czy też potrawy mamy zamiar zaserwować na stole bezpośrednio w naczyniu w którym się piekło. Z tego względu tego typu formy wspaniale zdadzą egzamin w przypadku np. tart.

Najbardziej wszechstronnymi formami są tortownice do pieczenia. W nich jesteśmy w stanie piec wszystkie rodzaje ciast, czyli spody do tortu, biszkopty oraz wiele innych. Naturalnie przy zakupie tej formy, identycznie jak w formach metalowych, wypada zakupić tę z warstwą non-stick (najlepiej o dnie z małymi wypustkami) a także umożliwiającą sprawne wyjęcie ciasta klamrą.

Wystarczy teraz przejść się do marketu i nabyć, co najbardziej nam odpowiada. Poradzę zajrzeć na stronę http://promocyjni.pl/siec/386-aldik. Pozwoli to nam zaoszczędzić odrobiny czasu, a być może i pieniądze. Można więc po raz drugi poprosić koleżankę o przepis, teraz na pewno się uda!
14-04-24 15:25
Do góry
Zamknij
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.